KORACI U PRIPREMI KAVE
PRŽENJE KAVE
Zahvaljujući stručnosti Lavazze, moguće je poboljšati željenu kvalitetu svake vrste kave.
Zrna kave prilikom prženja potpuno mijenjaju svojstva – postaju svjetlija, većeg volumena i dobivaju jači miris i okus.
Upravo visoka temperatura omogućuje kavi da razvije prepoznatljivu aromu.
-na 100°C (212°F) zrna poprime zlatnu boju i osjeti se miris prženja
-preko 150-180°C (302-356°F) zrna postaju veća, sjajna i smeđe boje
-između 200-230 °C (392-446 ° F), prženje doseže optimalnu razinu i kava poprima prepoznatljivu aromu
Ovako pržena kava se zatim brzo ohladi tako da temperatura padne na sobnu temperaturu.
Duljina prženja ovisi o vrsti kave koja se prži:
–robuste se uglavnom kraće prže kako bi se naglasila tekstura i smanjio drvenasti okus
–sorte arabike prže se umjereno dugo, kako bi se pojačala njihova aroma i slatkoća
–mješavine espresso kave se dugo prže kako bi bile idealne za korištenje u stroju (brzo vađenje pod visokim pritiskom).
Ovako pripremljen espresso je pjenast i dobro izbalansiranog okusa.
Odjel za razvoj i istraživanje Lavazze otkrio je najbolje metode prženja kako bi osigurao neometani proces koji naglašava posebne karakteristike svake sorte i mješavine.
MLJEVENJE KAVE
Stupanj otpornosti na strujanje vode tijekom pripreme ovisit će i o tome je li kava mljevena grubo, srednje ili fino, što pak utječe na brzinu ekstrakcije i konačni okus i miris napitka.
–espresso kava se melje vrlo fino, kako bi proces pripreme kave trajao što kraće. Potrebno je da topla voda ili para u samo nekoliko sekundi poprime okus i miris mljevenih žitarica
–američka kava, kao i filter kava, priprema se od krupno mljevenih zrna, jer se voda duže miješa s kavom.
–kava mocha najbolje se priprema sa srednje mljevenim zrnom
Lavazza kave mljevene su prema ovim kriterijima kako bi se jamčio najbolji rezultat za svaki od načina pripreme.
SKLADIŠTENJE KAVE I PAKIRANJE
Mljevena kava je vrlo osjetljiva i brzo se kvari kada dođe u dodir sa zrakom, svjetlom, toplinom i vlagom.
Stoga se prije pakiranja čuva u kontroliranim uvjetima, gdje prirodno nastali ugljični dioksid nakon prženja brzo ispari i zadržava miris i okus kave nepromijenjenim.
Kava se potom pakira koristeći samo najkvalitetnije materijale i tehnologiju, razvijenu kako bi zadržala prepoznatljivu kvalitetu Lavazza kave na duži period.